NotePage, Inc. Forum Index

Unable to Open Com5 - Port in use or doesn't exist

 
Post new topic   Reply to topic    NotePage, Inc. Forum Index -> PageGate Support
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Immrec



Joined: 27 Jul 2012
Posts: 30
Location: Australia

PostPosted: Mon Jan 19, 2015 6:00 pm    Post subject: Unable to Open Com5 - Port in use or doesn't exist Reply with quote

Over the past few months (Can't pinpoint the exact date it started) I have noticed that PageGate reports that it is unable to open com5 - Port in use or doesn't exist.

To fix the issue, I've rebooted the server (Win2008 R2 64bit) and all is well. I've checked all connectors and only #6 is using com5, don't use GetSerial or GetTAP, so they're not interfering with #6.

So far I found the following in the log for Connector 6;

28/12/2014 10:44:01 AM ========================================
28/12/2014 10:44:01 AM Start stored message check
28/12/2014 10:44:01 AM Setting communication parameters (115200,n,8,1)
28/12/2014 10:44:01 AM Attempting to reset modem
28/12/2014 10:44:01 AM Sent:AT<CR>
28/12/2014 10:44:03 AM Received:AT<CR><CR><LF>OK<CR><LF>
28/12/2014 10:44:03 AM Modem reset
28/12/2014 10:44:03 AM Sent:AT+CMGF=1<CR>
28/12/2014 10:44:04 AM Received:AT+CMGF=1<CR><CR><LF>OK<CR><LF>
28/12/2014 10:44:04 AM Text mode entered
28/12/2014 10:44:04 AM Sent:AT+CMGL="ALL"<CR>
28/12/2014 10:44:05 AM Received:AT+CMGL="ALL"<CR><CR><LF>OK<CR><LF>
28/12/2014 10:44:06 AM No messages
28/12/2014 10:44:06 AM Attempting to hang up modem
28/12/2014 10:44:06 AM Sent:AT<CR>
28/12/2014 10:44:07 AM Received:AT<CR><CR><LF>OK<CR><LF>
28/12/2014 10:44:07 AM Modem hung up
28/12/2014 10:45:02 AM ========================================
28/12/2014 10:45:02 AM Start stored message check
28/12/2014 10:45:02 AM Setting communication parameters (115200,n,8,1)
28/12/2014 10:45:02 AM Attempting to reset modem
28/12/2014 10:45:03 AM Sent:AT<CR>
28/12/2014 10:45:06 AM Attempting to reset modem
28/12/2014 10:45:06 AM Sent:AT<CR>
28/12/2014 10:45:09 AM Attempting to reset modem
28/12/2014 10:45:09 AM Sent:AT<CR>
28/12/2014 10:45:12 AM Attempting to hang up modem
28/12/2014 10:45:12 AM Sent:AT<CR>
28/12/2014 10:45:16 AM Attempting to hang up modem
28/12/2014 10:45:16 AM Sent:AT<CR>
28/12/2014 10:45:19 AM Attempting to hang up modem
28/12/2014 10:45:19 AM Sent:AT<CR>
28/12/2014 10:46:03 AM ========================================
28/12/2014 10:46:03 AM Start stored message check
28/12/2014 10:46:03 AM Setting communication parameters (115200,n,8,1)
28/12/2014 10:46:06 AM Unable to open COM5 - port in use or doesn't exist
28/12/2014 10:47:01 AM ========================================
28/12/2014 10:47:01 AM Start stored message check
28/12/2014 10:47:01 AM Setting communication parameters (115200,n,8,1)
28/12/2014 10:47:01 AM Unable to open COM5 - port in use or doesn't exist

Fortunately, we have two GSM modems connected & I've set Connector 6 to failover to Connector 1, so all our message are still being sent out, but that means Connector 1 has to process 100% of the messages which is not ideal.

If anyone has some thoughts on tracking down the cause, I would be greatly appreciative.

For the Development team, would it be possible for a future version to include an alert system, that if PG detects a problem (ie unable to open a port or no messages received via SMTP for X minutes) it sends an email alert to Sys Admins alerting to the problem?

thanks in advance
Barry


Back to top
View user's profile
Tech Support



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 4041

PostPosted: Tue Jan 20, 2015 9:20 am    Post subject: Reply with quote

Hm... if the modem is periodically becoming unresponsive, I wonder if the issue is that something else is accessing the modem or if the modem hardware is experiencing a fault and needs to be reset. If you check the Windows Event Viewer Application and System logs around the date/time of each conflict with COM5, do you see any warnings or errors?

Also, the next time this happens, try shutting down Connector 6 so no part of PageGate is trying to access that COM port, then try to use Putty or Hyperterminal to pass a basic AT reset request to the device to see if you can access it.



_________________
Tech Support
support@notepage.com
http://www.notepage.net
Back to top
View user's profile
Immrec



Joined: 27 Jul 2012
Posts: 30
Location: Australia

PostPosted: Tue Jan 20, 2015 10:15 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks,

Have checked System & Application logs, all clear, only the stopping & restarting of the modules at midnight.

Will try Hyperterminal next time the port stops responding and see what results I get.


Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    NotePage, Inc. Forum Index -> PageGate Support All times are GMT - 5 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin