NotePage, Inc. Forum Index

Attempting to reset modem

 
Post new topic   Reply to topic    NotePage, Inc. Forum Index -> PageGate Support
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pgruend1



Joined: 27 Jun 2014
Posts: 8
Location: Calgary

PostPosted: Fri Jun 27, 2014 4:53 pm    Post subject: Attempting to reset modem Reply with quote

I am using a USR 3500 GSM modem. I can putty to it and dial out no problem. When I try to use pagegate, it fails to send the message because it is trying to reset the modem. The reset fails and then the com1 port is unavailable. Any suggestions??
This is from the connector log:
========================================
6/27/2014 3:07:00 PM Start connection to carrier: SMS
6/27/2014 3:07:00 PM Connect using GSM protocol
6/27/2014 3:07:00 PM Setting communication parameters (115200,n,8,1)
6/27/2014 3:07:00 PM Attempting to reset modem
6/27/2014 3:07:00 PM Sent:AT<CR>
6/27/2014 3:07:03 PM Attempting to reset modem
6/27/2014 3:07:03 PM Sent:AT<CR>
6/27/2014 3:07:06 PM Attempting to reset modem
6/27/2014 3:07:06 PM Sent:AT<CR>
6/27/2014 3:07:09 PM Attempting to hang up modem
6/27/2014 3:07:09 PM Sent:AT<CR>
6/27/2014 3:07:13 PM Attempting to hang up modem
6/27/2014 3:07:13 PM Sent:AT<CR>
6/27/2014 3:07:16 PM Attempting to hang up modem
6/27/2014 3:07:16 PM Sent:AT<CR>
6/27/2014 3:07:20 PM ========================================
6/27/2014 3:07:20 PM Start stored message check
6/27/2014 3:07:20 PM Setting communication parameters (115200,n,8,1)
6/27/2014 3:07:20 PM Unable to open COM1 - port in use or doesn't exist


Back to top
View user's profile
Tech Support



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 4041

PostPosted: Sun Jun 29, 2014 12:13 pm    Post subject: Reply with quote

What version of PageGate are you using and on which Operating System?



_________________
Tech Support
support@notepage.com
http://www.notepage.net
Back to top
View user's profile
pgruend1



Joined: 27 Jun 2014
Posts: 8
Location: Calgary

PostPosted: Mon Jun 30, 2014 10:13 am    Post subject: Reply with quote

We are using pagegate 7.0. I have tried this on Windows 7 and Windows 2008R2 with the same result.


Back to top
View user's profile
Tech Support



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 4041

PostPosted: Mon Jun 30, 2014 10:20 am    Post subject: Reply with quote

In your original comment, you mentioned that you can putty to the device and dial out without any issue. What specific commands are you passing in Putty and in which sequence?



_________________
Tech Support
support@notepage.com
http://www.notepage.net
Back to top
View user's profile
pgruend1



Joined: 27 Jun 2014
Posts: 8
Location: Calgary

PostPosted: Mon Jun 30, 2014 10:30 am    Post subject: Reply with quote

I can run any command such as the following and they work everytime:
At
OK

AT+CGMI (To check if the serial port is OK)
"Sierra Wireless"

AT+CSQ (To verify the received signal strength)
23,0

AT+CREG (To verify the registration of the USR3500 on the network)
0,1

ATD<phonenumber>;
OK

ATH


Back to top
View user's profile
Tech Support



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 4041

PostPosted: Tue Jul 01, 2014 8:30 am    Post subject: Reply with quote

If you would, run through this test for me:

1) Download this testing utility: http://www.notepage.net/support/vbterm.zip

2) Unzip the file.

3) Run through the installation by using setup.exe

After VBTerm has been installed:

1) Open VBTerm.

2) Go to CommPort - Properties.

3) Set the following:

Baud Rate: 115200
Parity: None
Data Bits: 8
Stop Bits: 1
Flow Control: Off
Hardware Control: Off

4) Go to CommPort - Open.

5) Try to pass the AT, then the AT+CSQ commands and let us know if the same thing happens or if you receive any errors along the way.



_________________
Tech Support
support@notepage.com
http://www.notepage.net
Back to top
View user's profile
pgruend1



Joined: 27 Jun 2014
Posts: 8
Location: Calgary

PostPosted: Thu Jul 03, 2014 1:35 pm    Post subject: Reply with quote

I get the same result with putty or vbterm.


Back to top
View user's profile
Tech Support



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 4041

PostPosted: Thu Jul 03, 2014 1:54 pm    Post subject: Reply with quote

In the Windows Services list, do you have Routing and Remote Access listed?



_________________
Tech Support
support@notepage.com
http://www.notepage.net
Back to top
View user's profile
pgruend1



Joined: 27 Jun 2014
Posts: 8
Location: Calgary

PostPosted: Thu Jul 03, 2014 3:26 pm    Post subject: Reply with quote

Routing and Remote Access is stopped and disabled on both installations (Windows 7 and Windows 2008R2). Same issue on either OS.


Back to top
View user's profile
Tech Support



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 4041

PostPosted: Thu Jul 03, 2014 3:28 pm    Post subject: Reply with quote

Just to check one final thing, is the Microsoft Fax Service enabled? If it is, has it been configured to listen to the modem?



_________________
Tech Support
support@notepage.com
http://www.notepage.net
Back to top
View user's profile
pgruend1



Joined: 27 Jun 2014
Posts: 8
Location: Calgary

PostPosted: Thu Jul 03, 2014 3:36 pm    Post subject: Reply with quote

Microsoft Fax in not installed on either OS.


Back to top
View user's profile
Tech Support



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 4041

PostPosted: Mon Jul 07, 2014 9:04 am    Post subject: Reply with quote

In PageGate Admin, go to 'Program' -> 'Settings'

Please tell me all the options that have check marks next to them.

Thanks.



_________________
Tech Support
support@notepage.com
http://www.notepage.net
Back to top
View user's profile
pgruend1



Joined: 27 Jun 2014
Posts: 8
Location: Calgary

PostPosted: Mon Jul 07, 2014 9:29 am    Post subject: Reply with quote

Scheduler
GetSerial
Connector1
GetAscii
Get TAP
GetMail
GetWeb


Back to top
View user's profile
Tech Support



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 4041

PostPosted: Mon Jul 07, 2014 9:32 am    Post subject: Reply with quote

Both the GetSerial and GetTap interfaces use COM ports to listen for incoming messages. One (or both) of them are probably grabbing the COM port before the Connector can use it for sending out messages.

Uncheck GetSerial and GetTap, apply your changs and then restart PageGate. I believe that will fix your problem.



_________________
Tech Support
support@notepage.com
http://www.notepage.net
Back to top
View user's profile
pgruend1



Joined: 27 Jun 2014
Posts: 8
Location: Calgary

PostPosted: Tue Jul 08, 2014 2:40 pm    Post subject: Reply with quote

That worked. Thank you.


Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    NotePage, Inc. Forum Index -> PageGate Support All times are GMT - 5 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin