NotePage, Inc. Forum Index

How set up Pagegate on a VM with Multitech MTCBA-G2-EN2?
Goto page 1, 2, 3  Next
 
Post new topic   Reply to topic    NotePage, Inc. Forum Index -> Integration Related Questions
View previous topic :: View next topic  
Author Message
stefanIT



Joined: 18 Apr 2013
Posts: 21

PostPosted: Thu Apr 18, 2013 10:46 am    Post subject: How set up Pagegate on a VM with Multitech MTCBA-G2-EN2? Reply with quote

Could someone please advise how to setup the above?

I have the following setup:

Solarwinds Orion running on a Windows 2008 R2 VM (VMware ESXi 5.0).

PageGate v.6 with GetASCII.

HW Virtual Serial Port installed on COM3 and pointed to the IP of the below Multitech device on port 5000.

a Multitech MTCBA-G2-EN2 gateway with a SIM inserted and an IP for the Ethernet interface on the same subnet as the Solarwinds/Pagegate server. Serial port on device not connected.

PageGate settings:

Carrier:

GSM-AT
115200, N-8-1
Init String: [blank]
Max Chars: 160

Connector:
Init String: AT+CSQ
Dialing Prefix: [blank]
Serial Port: 3
Direct Connect: off

Can someone please advise how I should configure the Multitech device and Pagegate to allow the latter to send SMS? I have not seen any options for entering SMS carrier settings. All I've done is set an IP address and disable PPP.
I know GetASCII works, as I previously had it working on a USB 3G dongle.

It's also worth mentioning that I can telnet to the Multitech device and issue the AT+CSQ and AT+CREG? commands with success responses.

Thanks in advance,
Stefan


Back to top
View user's profile
Tech Support



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 3576

PostPosted: Thu Apr 18, 2013 10:48 am    Post subject: Reply with quote

From the PageGate side of things, you have everything configured properly. Can you post an example of the Connector log so we can see what happens when the program tries to put the device in to text delivery mode?



_________________
Tech Support
support@notepage.com
http://www.notepage.net
Back to top
View user's profile
stefanIT



Joined: 18 Apr 2013
Posts: 21

PostPosted: Thu Apr 18, 2013 10:56 am    Post subject: Reply with quote

Many thanks for the quick response. Connector log looks as follows:


18/04/2013 16:55:57 ========================================
18/04/2013 16:55:57 Start connection to carrier: abn-smsgw1
18/04/2013 16:55:57 Connect using GSM protocol
18/04/2013 16:55:57 Setting communication parameters (115200,n,8,1)
18/04/2013 16:55:57 Attempting to reset modem
18/04/2013 16:55:57 Sent:AT<CR>
18/04/2013 16:56:00 Attempting to reset modem
18/04/2013 16:56:00 Sent:AT<CR>
18/04/2013 16:56:03 Attempting to reset modem
18/04/2013 16:56:03 Sent:AT<CR>
18/04/2013 16:56:06 Attempting to hang up modem
18/04/2013 16:56:06 Sent:AT<CR>
18/04/2013 16:56:10 Attempting to hang up modem
18/04/2013 16:56:10 Sent:AT<CR>
18/04/2013 16:56:13 Attempting to hang up modem
18/04/2013 16:56:13 Sent:AT<CR>
18/04/2013 16:56:17 ========================================
18/04/2013 16:56:17 Start stored message check
18/04/2013 16:56:17 Setting communication parameters (115200,n,8,1)
18/04/2013 16:56:17 Attempting to reset modem
18/04/2013 16:56:17 Sent:AT<CR>


Back to top
View user's profile
Tech Support



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 3576

PostPosted: Thu Apr 18, 2013 11:04 am    Post subject: Reply with quote

Interesting... that means that the modem isn't responding on COM 3. Is that the port that Windows states the device is assigned to?



_________________
Tech Support
support@notepage.com
http://www.notepage.net
Back to top
View user's profile
stefanIT



Joined: 18 Apr 2013
Posts: 21

PostPosted: Thu Apr 18, 2013 11:20 am    Post subject: Reply with quote

Well, that's the port Windows claims the virtual serial port is using, and that in turn is what I pointed PageGate to.


Back to top
View user's profile
stefanIT



Joined: 18 Apr 2013
Posts: 21

PostPosted: Fri Apr 19, 2013 5:58 am    Post subject: Reply with quote

Ignore me - I was being an idiot. Rather than using a 3rd-party virtual serial port, I added a VMware one, pointed it to telnet://<multitech IP>:5000 and changed PageGate to use COM1. It works perfectly now.


Back to top
View user's profile
stefanIT



Joined: 18 Apr 2013
Posts: 21

PostPosted: Tue Apr 23, 2013 11:13 am    Post subject: Reply with quote

Well, it was working perfectly on my test VM. Now I've setup the connection on my live server, it sends 1-2 SMS, then hangs the modem. All settings are identical. Does anyone have a complete list of setup instructions for getting this to work, please?


Back to top
View user's profile
Tech Support



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 3576

PostPosted: Tue Apr 23, 2013 11:15 am    Post subject: Reply with quote

Is it exhibiting the same behavior where PageGate is issuing the reset requests but not receiving a response?



_________________
Tech Support
support@notepage.com
http://www.notepage.net
Back to top
View user's profile
stefanIT



Joined: 18 Apr 2013
Posts: 21

PostPosted: Tue Apr 23, 2013 11:21 am    Post subject: Reply with quote

This is what it's doing at the moment:

23/04/2013 17:18:07 Attempting to hang up modem
23/04/2013 17:18:07 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:18:11 Attempting to hang up modem
23/04/2013 17:18:11 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:18:20 ========================================
23/04/2013 17:18:20 Start connection to carrier: abn-smsgw1
23/04/2013 17:18:20 Connect using GSM protocol
23/04/2013 17:18:20 Setting communication parameters (115200,n,8,1)
23/04/2013 17:18:20 Attempting to reset modem
23/04/2013 17:18:20 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:18:23 Attempting to reset modem
23/04/2013 17:18:23 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:18:26 Attempting to reset modem
23/04/2013 17:18:26 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:18:29 Attempting to hang up modem
23/04/2013 17:18:29 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:18:33 Attempting to hang up modem
23/04/2013 17:18:33 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:18:36 Attempting to hang up modem
23/04/2013 17:18:36 Sent:AT<CR>

and if I stop/start the connector:

23/04/2013 17:19:56 Module Stopped
23/04/2013 17:20:05 Module Started
23/04/2013 17:20:08 Time synchronized with scheduler
23/04/2013 17:20:13 ========================================
23/04/2013 17:20:13 Start connection to carrier: abn-smsgw1
23/04/2013 17:20:13 Connect using GSM protocol
23/04/2013 17:20:13 Setting communication parameters (115200,n,8,1)
23/04/2013 17:20:13 Attempting to reset modem
23/04/2013 17:20:13 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:20:16 Attempting to reset modem
23/04/2013 17:20:16 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:20:20 Attempting to reset modem
23/04/2013 17:20:20 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:20:23 Attempting to hang up modem
23/04/2013 17:20:23 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:20:26 Attempting to hang up modem
23/04/2013 17:20:26 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:20:30 Attempting to hang up modem
23/04/2013 17:20:30 Sent:AT<CR>
23/04/2013 17:20:39 ========================================
23/04/2013 17:20:39 Start connection to carrier: abn-smsgw1


Back to top
View user's profile
OzCom



Joined: 22 Oct 2003
Posts: 1022
Location: Maine

PostPosted: Tue Apr 23, 2013 12:14 pm    Post subject: Reply with quote

Try this:

1) Stop PageGate (it will take a couple seconds for all services to stop)
2) Open the COM Port with PuTTY (or HyperTerminal)
3) Make sure you have the serial connection set to 115200 baud rate
4) Type: AT

If you get anything OTHER than "OK" - it means that the virtual COM port is not properly installed



_________________
Aaron D. Osgood
Streamline Solutions, LLC
* Authorized Notepage, Inc. Development Partner and Re-seller
* MultiTech Optimum Re-Seller
TEL: 207-781-5561
AOsgood@streamline-solutions.net
Specializing in custom applications / integrations
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
stefanIT



Joined: 18 Apr 2013
Posts: 21

PostPosted: Wed Apr 24, 2013 5:13 am    Post subject: Reply with quote

Thanks OzCom. The weird thing is that it used to work on my test VM, but now when I try it on either the test or the production box, the PuTTY session just hangs. The VM serial port settings are as follows:

Use Network
Client (VM initiates connection)
Port URI: telnet://<IP of MTCBA-G2>:5000

As far as the MTCBA-G2 goes, I have only configured two things:
IP Setup > General Configuration > IP Configuration
IP Setup > General Configuration > Auto Dialout Configuration > Autodialout Login > Disable.

Everything else is as per default configuration. Am I missing something?


Back to top
View user's profile
OzCom



Joined: 22 Oct 2003
Posts: 1022
Location: Maine

PostPosted: Wed Apr 24, 2013 7:45 am    Post subject: Reply with quote

I believe the issue is the Virtual Serial Port - if PuTTY is hanging, that indicates that you cannot open the COM port. Also, you will NOT be using the IP Stack of the device at all - SMS traffic is not "data" in the eyes of the carriers. SMS traffic rides in empty spots on the control channel (sort of like the "D" channel on a PRI span")



_________________
Aaron D. Osgood
Streamline Solutions, LLC
* Authorized Notepage, Inc. Development Partner and Re-seller
* MultiTech Optimum Re-Seller
TEL: 207-781-5561
AOsgood@streamline-solutions.net
Specializing in custom applications / integrations
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
stefanIT



Joined: 18 Apr 2013
Posts: 21

PostPosted: Wed Apr 24, 2013 7:56 am    Post subject: Reply with quote

So if I'm not using the IP stack, how would I get Pagegate to talk to it? AFAIK, the latter requires a COM port for the Connector. NotePage support advised me I should configure a GSM-AT carrier.


Back to top
View user's profile
OzCom



Joined: 22 Oct 2003
Posts: 1022
Location: Maine

PostPosted: Wed Apr 24, 2013 8:07 am    Post subject: Reply with quote

When you set up a carrier that uses the GSM-AT protocol - PageGate communicates the message to the modem by sending "AT" commands through the COM port.

Here is an example of a successful session (NOTE: confidential info redacted):

4/18/2013 1:32:46 AM ========================================
4/18/2013 1:32:46 AM Start connection to carrier: SMS
4/18/2013 1:32:46 AM Connect using GSM protocol
4/18/2013 1:32:46 AM Setting communication parameters (115200,n,8,1)
4/18/2013 1:32:46 AM Attempting to reset modem
4/18/2013 1:32:46 AM Sent:AT<CR>
4/18/2013 1:32:46 AM Received:AT<CR><CR><LF>OK<CR><LF>
4/18/2013 1:32:46 AM Modem reset
4/18/2013 1:32:46 AM Attempting to send connector init string
4/18/2013 1:32:46 AM Sent:AT+CSQ<CR>
4/18/2013 1:32:47 AM Received:AT+CSQ<CR><CR><LF>+CSQ: 23,0<CR><LF><CR><LF>OK<CR><LF>
4/18/2013 1:32:47 AM connector init string sent
4/18/2013 1:32:47 AM Sent:AT+CMGF=1<CR>
4/18/2013 1:32:47 AM Received:AT+CMGF=1<CR><CR><LF>OK<CR><LF>
4/18/2013 1:32:47 AM Text delivery mode entered
4/18/2013 1:32:47 AM ----------------------------------------
4/18/2013 1:32:47 AM Working on message to: text_msgs_from_tascom from:
4/18/2013 1:32:47 AM Formatting message
4/18/2013 1:32:47 AM Message contained in a single packet
4/18/2013 1:32:47 AM Sending packet
4/18/2013 1:32:47 AM Sent:AT+CMGS="xxxxxxxxxx"<CR>
4/18/2013 1:32:47 AM Received:AT+CMGS="xxxxxxxxxx"<CR><CR><LF>>
4/18/2013 1:32:47 AM Sent:PFA67 KERRY xxxxxxx ORANGE REGIONAL (xxx)xxx-xxxx ISMAEL xxx 05/12/1964 HH INPT<SUB>
4/18/2013 1:32:50 AM Received:PFA67 KERRY xxxxxx ORANGE REGIONAL (xxx)xxx-xxxx ISMAEL xxxT 05/12/1964 HH INPT<SUB><CR><LF>+CMGS: 16<CR><LF><CR><LF>OK<CR><LF>
4/18/2013 1:32:50 AM Packet sent successfully
4/18/2013 1:32:50 AM SUCCESSFUL Stn:5 To:xxxxxxxxxx Msg:PFA67 KERRY xxxxxx ORANGE REGIONAL (xxx)xxx-xxxx ISMAEL xxx 05/12/1964 HH INPT
4/18/2013 1:32:50 AM Attempting to hang up modem
4/18/2013 1:32:50 AM Sent:AT<CR>
4/18/2013 1:32:50 AM Received:AT<CR><CR><LF>OK<CR><LF>
4/18/2013 1:32:50 AM Modem hung up



_________________
Aaron D. Osgood
Streamline Solutions, LLC
* Authorized Notepage, Inc. Development Partner and Re-seller
* MultiTech Optimum Re-Seller
TEL: 207-781-5561
AOsgood@streamline-solutions.net
Specializing in custom applications / integrations
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
stefanIT



Joined: 18 Apr 2013
Posts: 21

PostPosted: Wed Apr 24, 2013 8:12 am    Post subject: Reply with quote

Thanks. I'm going to experiment and see if any other protocol will allow me to communicate with the MTCBA, so I don't have to use a virtual COM port.


Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    NotePage, Inc. Forum Index -> Integration Related Questions All times are GMT - 5 Hours
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin